J.MIHÁL: V zákonníku práce sú nedoriešené vťahy voči profesionálnym rodičom

15.10.2010 Prešov

Prešov 15. októbra (TASR) – Umiestňovanie detí, o ktoré sa ich biologickí rodičia nedokážu postarať alebo nemajú o ne záujem, do profesionálnych rodín, je jednou z priorít Ministerstva práce, sociálnych vecí a ...
Uviedol to dnes v Prešove, po stretnutí s dvomi profesionálnymi rodinami minister Jozef Mihál.
Konštatoval, že v tejto oblasti je veľa problémov, ktorými sa musí rezort dôsledne zaoberať. S profesionálnymi rodičmi hovoril napríklad o finančnom ohodnotení, rozsahu úväzkov, zlepšovaní podmienok starostlivosti a zákonníku práce.
\"Je niečo úplne iné, keď sa profesionálny rodič stará o dieťa, ktoré je povedzme mentálne postihnuté. Mali sme tu rodinu, ktorá má zverené autistické dieťa a skutočne tých problémov, ktoré musia riešiť, je mnohonásobne viac ako s deťmi, ktoré sú zdravé, \" dodal Mihál.
V samotnom zákonníku práce sú podľa ministra niektoré veci vo vzťahu k profesionálnym rodičom nedoriešené. Viaceré záležitosti by sa mohli zapracovať už do ustanovení pripravovanej novely.
Profesionálny rodič je zamestnancom detského domova. Jeho pracovný úväzok závisí len od toho, o koľko detí sa v aktuálnej dobe stará. V prípade, že má zverené jedno dieťa, tak ide o polovičný úväzok, plný dosiahne, keď má v starostlivosti dve deti.
\"Ak práve vyjde také obdobie, kedy nemá napríklad dieťa žiadne, tak vtedy vlastne ten úväzok stráca, a to sa samozrejme odrazí potom aj na finančnej situácii týchto ľudí. Tento systém je zle nastavený a musíme veľmi tvrdo zvažovať ako to vylepšiť, \" konštatoval minister.
Deti by v profesionálnych rodinách mali stráviť len určité obdobie, pokiaľ sa nerozhodne o ich adopcii, prípadne pestúnskej starostlivosti.
\"Hlavne by mali kompetentní pouvažovať, či jeden človek naozaj môže robiť terapeuta dvom deťom naraz 24 hodín denne, \" povedala profesionálna rodička z okresu Prešov, ktorá sa spolu s manželom stará o štyri zverené deti a okrem toho vychováva tri vlastné.
Rovnako by privítala, keby boli zriadené nejaké pohotovostné rodiny, aby sa deti nemuseli vracať do detského domova v čase, keď profesionálny rodič chce odísť na dovolenku s vlastnou rodinou.
 

Vyberte región

mark